samedi 20 mars 2010

Bernard Cerquiglini Vilniuje

Bernard'as Cerquiglini, gerai pažįstamas TV5 Monde kanalo žiūrovams laidos apie prancūzų kalbą Ačiū, profesoriau! (Merci professeur) vedėjas, frankofonijos dienų Lietuvoje proga lankėsi Vilniuje. Bernard'as Cerquiglini atvyko pristatyti Frankofoniškųjų universitetų agentūrą, kurioje jis eina rektoriaus pareigas. Frankofoniškųjų universitetų agentūra yra didžiulis aukštojo mokslo bei tyrimų įstaigų tinklas, kuriose visi ar dalis dalykų dėstoma prancūzų kalba. Šiuo metu Agentūrai priklauso 728 universitetai 85 šalyse, tarp kurių ir Mykolo Romerio bei Europos humanitarinis universitetai.

Agentūros tikslas – mainai ir solidarumas, jos pagrindą sudaro bendra kalba ir tos kalbos vertybės. B. Cerquiglini priminė apie tai Vilniaus universitete skaitytoje paskaitoje: „Agentūrai reikia ekspertų ir intelektualų iš viso pasaulio, kurie gali pasidalinti savo patirtimi bei pasaulio vizija ir taip sustiprinti šią didelę tarptautinę mokslinę prancūzų kalbos bendruomenę (...). Šiandien mokslo kalba priklauso tik vienai šaliai – Jungtinėms Amerikos Valstijoms, ir per kalbą jos primeta savo mąstymo modelius ir sąvokas. Kartais atrodo, kad jos svarbiausios ir vienintelės, nors mokslo istorija rodo, kad mokslas yra mainų ir ginčų vaisius ir jo vystymuisi būtini mokslininkai iš viso pasaulio. Labai įdomu praleisti vakarą su Afrikos matematiku, nors, žinoma, jo, kaip matematiko, darbas, lygiai toks pats kaip ir kitų, bet vis dėlto pasižymi savitumu. Kalbėdamas su lietuviu teisininku žinai, kad jis išmano savo šalies istoriją, jos teisės istoriją ir gali pateikti savo nuomonę“.

Aplankius Vilniaus universiteto biblioteką, jėzuitų įkurtą 1579 metais, prisimename lotynų kalbą, kuri keletą amžių buvo mokslo kalba. Lygindamas šiandienos anglų ir lotynų kalbas, Cerquiglini sakė, kad lotynų, priešingai nei anglų, niekam nebuvo gimtoji kalba, ir jos turėjo mokytis visi.

Filmuota Bernard'o Cerquiglini paskaitos metu Vilniaus universitete 2010 metų kovo 18 dieną. Cerquiglini kalba apie Frankofoniškųjų universitetų agentūrą ir savo meilę prancūzų kalbai.

M. Bernard Cerquiglini, bien connu des habitués de la chaîne francophone TV5 Monde, puisqu’il y anime une émission sur la langue française « Merci professeur ! », était à Vilnius lors des Journées de la Francophonie en Lituanie, afin d’y présenter l’Agence universitaire de le Francophonie (AUF) dont il est le recteur.

L’AUF est un vaste réseau mondial d’établissements d’enseignement supérieur et de recherche qui pratiquent au moins partiellement le français comme langue d’enseignement. L’Agence regroupe à ce jour 728 universités réparties dans 85 pays dont en Lituanie l’Université Mykolas Romeris et l’Université européenne des sciences humaines. L’Agence, c’est un projet d’échange et de solidarité fondé sur le partage d’une langue commune et de valeurs associées à cette langue.

La vidéo suivante a été tournée lors de sa conférence prononcée le 18 mars 2010 à l’Université de Vilnius.





Site de l'Agence universitaire de la francophonie.

Aucun commentaire: